SERPINE 1 je gen koji kodira protein inhibitor plazminogen aktivatora 1 (PAI-1), odnosno, to je protein koji inhibira aktivatore plazminogena, a samim time i razgradnju krvnih ugrušaka. Mutacijom gena dolazi do povećanje aktivnosti proteina što onemogućuje razgradnju krvnih ugrušaka, a takvo stanje dovodi do tromboze ili tromboembolije. Za povećan rizik je dovoljna mutacija jednog od dva gena. Ukoliko pacijent ima genetičke predispozicije, kao što su faktori koagulacije (Faktor II, Faktor V, PAI-1) ili ukoliko ima polimorfizme u genima za metilen tetrahidrofolatreduktazu (MTHFR), ne znači da nužno mora razviti trombozu ili tromboemboliju. Šanse su značajno uvećane ukoliko se radi o ženama u trudnoći, ženama koje piju kontracepcijske pilule, kod pacijenata nakon operativnog zahvata, kod osoba koje su gojazne, puše, primaju hormonsku terapiju, ne kreću se dovoljno i slično.

U svim navedenim slučajevima, kao i u slučajevima kada se parovi bore protiv neplodnosti ili nemogućnosti začeća i održavanja trudnoće, jako je važno genetički analizirati prisustvo navedenih mutacija, te ukoliko se pokaže pozitivan rezultat (prisustvo mutacija) na vrijeme sa svojim doktorom reagirati odgovarajućom terapijom.

 

PZU ZAVOD NALAZ u svojoj ponudi ima analize slijedećih gena:

 

  1. Faktora V Leiden (1691 G>A),
  2. Faktor II – Protrombin (20210 G>A),
  3. MTHFR 677 – Metilentetrahidrofolat reduktaza (677C>A) i
  4. MTHFR 1298 – Metilentetrahidrofolat reduktaza (1298A>C)

Ove 4 analize su u sklopu paketa i rade se metodom protočne hibridizacije nukleinskih kiselina. Redovna cijena paketa je 250 KM, i nije ih moguće raditi pojedinačno.

  1. PAI-1 (SERPINE 1) je pojedinačna analiza koja se radi metodom Real-Time PCR. Redovna cijena ove analize je 50 KM.

 

Rezuzltati analize su gotovi unutar 7 radnih dana.

Za sva pitanja se možete obratiti na brojeve telefona 033 651 371 ili 033 550 255.

 

Vaš PZU Zavod NALAZ