Kupili ste novu kancelarijsku stolicu? Ili možda trpezarijsku? Držite ispravljenu kičmu kada sjedite? Ne, ne pričamo o tome. Nas zanima kada ste zadnji put pregledali svoju stolicu? Da, „onu“ stolicu!?

Možda ste čuli za izreku da tijelo ima dva mozga: u glavi i u crijevima. “I taj je “drugi mozak”, čini se, iznimno značajan ako je suditi prema količini neurona u crijevima. Naime, masa neurona koji se nalaze u crijevima veća je od mase neurona koji se nalaze u glavi” (dr. Alejandro Junger, autor knjige Zdrava probava ).

Osim toga, zdrava crijevna flora presudna je za dobar imunitet i za obranu od uzročnika prehlada i infekcija pa osobe koje imaju zdravu crijevnu floru rijetko obolijevaju od ovih bolesti. S druge strane, one osobe čija su crijeva kolonizirale štetne bakterije češće pate od alergija i upala.

Premalo ljudi zna da je stanje probave, odnosno, način na koji crijeva funkcioniraju jedan od najznačajnijih i najozbiljnijih indikatora cjelokupnog zdravstvenog stanja organizma. Stanje crijeva može spriječiti ili, s druge strane, prouzročiti razne tegobe pa i vrlo ozbiljne bolesti koje nam inače ne bi palo na pamet povezati s probavnim traktom. Srčane bolesti, karcinom, autoimune bolesti, nesanica, depresija, astma, dijabetes i artritis mogu biti posljedica oštećenih, propusnih ili iritiranih crijeva.

U PZU Zavodu NALAZ možete provjeriti stanje svojih crijeva. U ponudi imamo:

Koprokultura – 10 KM

Mikološki pregled stolice – 10 KM

Mikroskopski pregled stolice na prisustvo crijevnih parazita – 20 KM

IH test na antigen Entamoeba histolytica – 20 KM

Pregled stolice na parazite (mikroskopski pregled+IHT) – 30 KM

Analiza stolice na viruse (Rota i Adeno viruse) – 20 KM

Helicobacter pylori u stolici – 25 KM

Clostridium difficile toksin A+B – 20 KM

Okultno krvarenje – 20 KM

Kalprotektin – 70 KM

Kopiju nalaza, prema Vašoj želji, šaljemo putem mail-a. Po originalne nalaze možete doći lično.

Posjetite nas od ponedjeljka do petka od 7:30h do 16:30h i subotom od 8:00h do 12:00h.

NALAZ KOŠEVO: Čekaluša 69, Sarajevo, broj telefona 033 550 255.
NALAZ GRBAVICA: Hasana Brkića 2 (Shopping Centar Grbavica), Sarajevo, broj telefona 033 651 371.