NOVO u NALAZ-u!
Od sada je u #NalazLab moguće uraditi dokazivanja prisustva i količine specifičnih antitijela tTG IgA i IgG u krvi, kao pouzdane, brze, jednostavne i jeftine metoda za dijagnostku i praćenje terapije celijakije.
Analize radimo po SUPER CIJENAMA
IgA – 25KM
IgG – 25KM
O OBOLJENJU: Celijakija je nasljedna bolest uzrokovana intolerancijom na gluten, bjelančevinu koja se nalazi u mnogim vrstama žitarica (pšenica, zob, raž). U toku bolesti dolazi do upalnih promjena sluznice crijeva i poremećaja u iskorištavanju hrane, apsorpciji vitamina, minerala itd. Od celijakije boluju i djeca i odrasle osobe. Kliničke manifestacije bolesti se kreću od blagih do teških poremećaja rada probavnog sistema.
Djeca pokazuju zastoj u rastu, anoreksiju, blijedilo, anemiju, slabost mišića, imaju stolice boje ilovače, mekše konzistencije i specificnog mirisa. U odraslih se često javlja umor, opća slabost, anoreksija, povremeni proljev, anemija, afte u ustima, promjene na kostima, osteoporoza, itd.
Nakon konzumiranja hrane bogate glutenom, u oko10% bolesnika se javi osip na koži, simetrično raspoređen na laktovima, koljenima, bedrima, ramenima i vlasištu, praćenen intenzivnim svrbežem.
Celijakija je također udružena sa šećernom bolešću, autoimunim bolestima štitnjače kao i Downovim sindromom. Kod oba spola može doći do smanjenja plodnosti.
Liječenje se provodi prehranom bez glutena (zabrana namirnica koje sadržavaju pšenicu, rižu i ječam).
Dobro nam došli, čekamo vas u Nalaz laboratorijama u Sarajevu i Tuzli!