MrsaŠta je MRSA?

MRSA (meticilin-rezistentni Staphylococcus aureus) je vrsta zlatnog stafilokoka, koja je postala otporna na pencilinske antibiotike, a potom i na mnoge druge antibiotike.

Šta je kolonizacija?

Kolonizacija je stanje, kada bolesnik ima na svom tijelu MRSA, ali nema kliničke znake ili simptome bolesti. Osoba kolonizirana s MRSA može biti privremeni ili stalni kliconoša. Kolonizacija se najčešće javlja u nosnicama, pazuhu, preponi, kroničnim ranama, te oko traheostome ili/i gastrostome.

Šta je infekcija?

Infekcija se dešava kada MRSA uđe u tkivo i tu se umnožava, što dovodi do pojave simptoma bolesti. To se obično manifestira vrućicom, povećanim brojem bijelih krvnih stanica, te pojavom kožnih promjena, gnoja u rani ili tjelesnim šupljinama.

Da li je MRSA opasnija od osjetljivog stafilokoka?

Infekcije koje uzrokuje MRSA nisu drugačije niti teže od onih koje uzrokuje stafilokok osjetljiv na antibiotike. Problem je u tome, što se zbog otpornosti na mnoge antibiotike, infekcije koje uzrokuje MRSA liječe antibioticima koji su često toksični i imaju više nuspojava nego oni kojim se liječe infekcije uzrokovane osjetljivim stafilokokom.

Kako se MRSA prenosi?

MRSA se obično prenosi na osjetljive osobe preko ruku osoba, koje su imale kontakt s asimptomatskim kliconošom ili inficiranim bolesnikom, odnosno njegovim tjelesnim izlučevinama.

Kako se otkriva prisustvo MRSA

MRSA se može otkriti samo mikrobiološkim pregledom. Za pregled na kliconoštvo, zdravim osobama, se uzima bris nosa, grla, prepone ili perianalne regije. Od bolesnih osoba, u zavisnosti od znakova i simptoma bolesti, se uzimaju: bris nosa, grla, kožne promjene, krv itd.

Za mikrobiološki pregled trebaju 2-3 dana.

Koliko je MRSA opasna za članove Vaše porodice?

MRSA  ne škodi zdravim ljudima. Međutim, ako među Vašim ukućanima imate novorođenče, osobu  s nekom težom bolešću ili sa otvorenom ranom, tada se takva osoba mora zaštititi, jer je veoma osjetljiva na MRSA-u i može oboljeti od teške infekcije.

Ako treba da se porodite ili ako ste duže boravili u bolnici, a kod kuće imate malu djecu ili hronične bolesnike, preporučujemo Vam da se pregledate na kliconoštvo na MRSA.

Kako se možete osloboditi MRSA-e

Vaš liječnik će Vam propisati odgovarajuću terapiju na osnovu mikrobiološkog nalaza! Posebnu pažnju morate posvetiti higijeni ruku! Nakon upotrebe toaleta, te nakon završene osobne higijene, morate  pažljivo oprati ruke u dezinficijensu (pjenušavi klorheksidin), obrisati ih papirnatim ručnikom, te dezinficirati alkoholnim dezinficijensom.

Terapija za dekolonizaciju MRSA-e

Nos

Mastmupirocin 2%, krozpetdana, triputadnevno, apliciratiuprednjenosnehodnike.

Napomena: izbjegavatikorištenjemupirocinadužeodsedamdanadabisespriječilarezistencija.

Kupanje

– Temeljitotuširanjesantiseptičnimsapunom (hlorheksidin), počevšiskosom, opratilice (posebnoobratitipažnjunanosnice), opratipazuha, prepone, perineum; sveisprati čistomvodomiposušiti čistimručnikom.

– Pranjeukrevetuzapočetivlaženjemkože, nanošenjemantiseptičnogsapuna (hlorheksidin), isprati čistomvodom, posušiti čistimručnikom.

Napomena: antiseptičnesapunekoristitisoprezomkodosobasdermatitisomioštećenomkožom; mijenjatirubljebolesnikasvakodnevno, pratiganaprogramuotkuhavanja; ručnikepratinakonbrisanja (najboljekoristitipapirne).

Kolonizirane

kožne lezije

Mast mupirocin 2%, kroz pet dana, tri puta dnevno, aplicirati na manje lezije, pritom vodeći računa o bubrežnoj funkciji bolesnika; moguće je namočiti sterilnu gazu hlorheksidinom i aplicirati na inficiranu ranu.

 

Nakon postupka eradikacije pozitivnih bolesnika, odnosno kliconoša, uzimaju se kontrolni brisevi, 3 puta kroz 7 dana. Nakon što su 3 puta kroz 7 dana svi brisevi negativni, MRSA se smatra eradiciranom!