Influenza (gripa) je zarazna akutna infekcija respiratornog trakta. Tipovi gripe A i B su najčešći oblici virusa influenze. Mogu cirkulirati zajedno, ali su najčešće odvojeni tokom sezonskih epidemija.

Iako je infekcija gripom uobičajena i ne nosi teške posljedice, ipak su određene populacije u zoni povišenog rizika za razvijanje komplikacija.

Inkubacija bolesti traje od 1 do 5 dana i simptomi počinju naglo, povišenom temperaturom, kostoboljom, bolovima u mišićima i zglobovima, glavoboljom i malaksalošću, u trajanju tri dana. Nakon toga se jave gušobolja, hunjavica i kašalj. Bolest najčešće traje oko 7 dana i završava ozdravljenjem.

 

Novi test koji možete uraditi u PZU Zavodu NALAZ detektira i razlikuje influenza virus A i influenza virus B, uključujući H1N1, H5N1, H3N2…

Brza i tačna dijagnoza znači i reduciranje rizika za širenje zaraze, sprječavanje neadekvatne upotrebe antibiotika i osiguravanje adekvatne njege za pacijente s visokim rizikom.

Kome se preporučuje test?

-mlađoj djeci u dobi od 6 mjeseci do 5 godina,

-starijim osobama preko 65 godina starosti,

-trudnicama,

-pacijentima s hroničnim zdravstvenim stanjima kao što su srčane bolesti, dijabetes ili astma,

-pacijenti koji borave u domovima za brigu,

-imunokompromitiranim pacijentima.

U PZU Zavodu NALAZ uzorkovanje se vrši uzimanje brisa grla ili nosa. Vaš Influenza A+B nalaz je gotov do kraja radnog dana.

Cijena analize je 35 KM.