Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji neplodnost je “bolest reproduktivnog sistema definirana kao izostanak kliničke trudnoće nakon 12 ili više mjeseci redovnih nezaštićenih odnosa”. Inicijalna evaluacija muškog partnera neplodnog para uključuje kompletnu medicinsku i reproduktivnu povijesti bolesti, fizikalni pregled te analizu ejakulata, tj. spermiogram. Inicijalna evaluacija muškog partnera neplodnog para uključuje kompletnu medicinsku i reproduktivnu povijesti bolesti, fizikalni pregled te analizu ejakulata, tj. spermiogram.

Spermiogram je ključna pretraga u procjeni muške neplodnosti. U uzorku se procjenjuje volumen ejakulata, vrijeme likvefakcije i pH vrijednost. Mikroskopski se mjeri koncentracija spermija, njihov ukupan broj, morfologija i pokretljivost. U slučaju da analiza otkrije smanjen broj spermija stanje se naziva oligospermijom. Umanjena pokretljivost spermija se naziva astenospermijom, a abnormalnosti u morfologiji spermija teratospermijom. Ako su opisani poremećaji prisutni zajedno radi se o sindromu oligoastenoteratospermije (OAT). Potpuna odsutnost spermija u ejakulatu naziva se azoospermijom.

Hormonskom obradom evaluira se odnos hipotalamusa, hipofize i testisa. Inicijalno se procjenjuje serumski FSH i testosteron, kao i serumski LH i prolaktin.

Sve navedene pretrage možete obaviti u PZU Zavodu NALAZ:
SPERMIOGRAM 45 KM
FSH 25 KM
TESTOSTERON 25 KM
LH 25 KM
PROLAKTIN 25 KM

Obratite nam se od ponedjeljka do petka od 7:30h do 16:30h i subotom od 8:00h do 12:00h.
NALAZ CENTAR: Čekaluša 69, Sarajevo ili na broj telefona 033 550 255.
NALAZ GRBAVICA: Hasana Brkića 2 (Shopping Centar Grbavica), Sarajevo ili na broj telefona 033 651 371.
HVALA NA POVJERENJU!
Vaš NALAZ