Zavod NALAZ pokreće široku kampanju borbe protiv infekcije humanim papiloma virusima žena i muškaraca kroz edukaciju i laboratorijsko testiranje na prisustvo HPV virusa u periodu od 22.01.2018. do 10.02.2018.

Po prvi puta u Bosni i Hercegovini nudimo preglede briseva uzetih sa svih lokacija na kojima može da nastane HPV infekcija i razvije se karcinom, uključujući: cerviks, uretru, usnu šupljinu, bazu jezika, larinks i anus.

Akcijske cijene pregleda su:
Skrining test na 16 visokorizičnih tipova HPV — 85KM.
Tipizacija 18 visokorizičnih i 13 niskorizičnih tipova HPV — 135KM.
Briseve uretre, usne šupljine i anusa uzimamo u Zavodu NALAZ, a ostale briseve treba da uzmu specijaliste ginekologije i otorinolaringologije.

Dođite u Vaš NALAZ po Vaš nalaz!
Tim NALAZ

 

Podsjetnik

Humani papiloma virusi (human papillomavirus – HPV) prenose se direktnim kontaktom u toku spolnog odnosa (vaginalnog, oralnog ili analnog) sa inficirane na zdravu osobu. Procijenjuje se da se svaki seksualno aktivni muškarac u toku svog života bar jednom zarazi sa HPV. Ovi virusi inficiraju područje genitalija i oko genitalija, uključujući kožu penisa, te kožu oko penisa i oko anusa. Mogu inficirati i sluznicu usta i ždrijela. HPV inficiraju samo epitelne ćelije i čitav njihov životni ciklus se odigrava u epitelu. Različiti HPV tipovi su specifični za kožu ili sluznicu. U zavisnosti od tipa virusa na mjestu infekcije mogu se razviti spolne bradavice, kondilomi ili karcinomi, bolesti različite težine i prognoze.
Ovaj virus je glavni uzročnik karcinoma grlića maternice, od koga svakih 18 minuta u svijetu umre jedna žena, u Evropi godišnje umre 30.000 žena, a inficirano ih je više od 170.000. U Bosni i Hercegovini karcinom grlića maternice je po učestalosti i smrtnosti druga bolest, odmah iza karcinoma dojke! Premda se bolest može spriječiti, rano otkriti, kontrolisati i liječiti, od karcinoma grlića maternice sve češće obolijevaju i umiru vrlo mlade žene,
Zadnja sedmica mjeseca januara u cijeloj Evropi je posvećena borbi protiv raka grlića maternice i HPV infekcije. Zavod NALAZ, kroz povoljne uslove testiranja na HPV infekciju, daje svoj doprinos ovoj borbi!