6916DSCN2099-300x207Strašna pojava

  • Taj novi virus širi se kao gripa, ali nije gripa kakvu poznajemo, ne radi se o virusu influence. To je bitna stvar kod definiranja, jer ih sada kliničari, dijagnostičari mogu razlikovati – kaže dr. Hukić.

Objašnjava da je klinička slika kod novog oboljenja, koje je već odnijelo i nekoliko ljudskih života u Evropi, slična influenci, mada može imati i neke druge komplikacije.

  • Kad god se neki novi virus pojavi, populacija nema nimalo imuniteta ni “sjećanja” na taj virus, pa je slika malo teža. Tako je bilo i sa svinjskom gripom: kada se tek pojavila, bila je strašna, a sada “nikom ništa”, jer smo se već adaptirali, imamo malo imuniteta… – objasnila je dr. Hukić, prognozirajući da će tako biti i s korona virusom.

BiH nije izolovana

Dodaje da su napravljeni testovi, da se može raditi dijagnostika te da je terapija kod oboljelih simptomatska. Prema njenim riječima, za nove bolesti “kriva” je globalizacija, zbog čega se brzo šire po svijetu. Stoga, kaže ona, ni naša država nije izolovana.

  • Zbog toga moramo biti oprezni, moramo misliti na to, moramo se dijagnostički i epidemiološki pripremiti. Na nivou Federacije imamo grupu koja se bavi tim stvarima – poručila je Hukić, tvrdeći da stručnjaci nisu zatečeni novim virusom te da je situacija pod kontrolom.

Standardne mjere zaštite

Na upit kako se građani mogu zaštititi, ona je kazala da nema posebnih preporuka, da se trebaju pridržavati savjeta istih kao i kod klasične gripe, kao što je izbjegavanje boravka u zatvorenim prostorijama i slično.