Kada se u tijelu ošteti krvna žila ili tkivo, u procesu održavanja homeostaze se aktiviraju odbrambeni mehanizmi kako bi se ozljeda popravila. Tokom tog procesa na ozlijeđenom mjestu se slažu niti proteina fibrina i formiraju mrežu koja služi za slaganje trombocita i formiranje ugruška. Ugrušak se zadržava na mjestu do zacjeljenja rane, nakon čega se razlaže. Enzim plazmin reže ugrušak na manje komade kako bi se lakše uklonio. Jedan od produkata razlaganja fibrina je D-dimer čija se koncentracija može mjeriti u krvi. Povišene koncentracije D-dimera znače da je u tijelu povećana pojava formiranja i razlaganja krvnih ugrušaka.

Ovaj test se preporučuje uraditi trudnicama i osobama s povećanim rizikom od pojave tromboze i tromboembolije, kako bi se na vrijeme osigurao adekvatan tretman i terapija.
PZU Zavod NALAZ u svojoj ponudi ima analizu koncentracije D-dimera u krvi. Cijena analize je 50 KM.

Pored toga, ukoliko je potrebno, kod nas možete uraditi molekularno-dijagnostički test za određivanje trombofilije. Test u kojem se određuju 4 nasljedna faktora za trombofiliju (Faktor V-Leiden, Faktor II-Protrombin, MTHFR 677 i MTHFR1298) košta 250 KM.

Kopiju nalaza, prema Vašoj želji, šaljemo putem mail-a. Po originalne nalaze možete doći lično. Nazovite nas ako imate bilo kakvih dodatnih pitanja.
Posjetite nas od ponedjeljka do petka od 7:30h do 16:30h i subotom od 8:00h do 12:00h.

NALAZ KOŠEVO: Čekaluša 69, Sarajevo, broj telefona 033 550 255.
NALAZ GRBAVICA: Hasana Brkića 2 (Shopping Centar Grbavica), Sarajevo, broj telefona 033 651 371.