Infekcije urinarnog trakta su uzrokovane bakterijama koje većinom ulaze kroz mokraćnu cijev u mokraćni mjehur gdje se onda razmnožavaju.
Cistitis je upala mokraćnog mjehura i pretežno je uzrokovan bakterijom Escherichia coli (E. coli). E. coli je bakterija koja se normalno nalazi u crijevima ljudi. U normalnim uslovima ne uzrokuje infekcije, ali u slučajevima kada dođe do mokraćnog trakta uzrokuje infekcije. To se najčešće događa prilikom spolnog odnosa pri kojem se mokraćna cijev kod žena djelomično otvara, ali i nepravilnim čišćenjem nakon mokrenja ili defekacije. Ipak, kod većine infekcija ne postoji dokazani uzrok prodora bakterija u mokraćni sistem iz probavnog trakta. Druge bakterije koje uzrokuju manji broj mokraćnih infekcija su Klebsiella, Proteus mirabilis, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus faecalis, Streptococcus agalactiae.

Simptomi infekcije donjeg cistitisa su:
-učestalo mokrenje
-tamniji ili krvavi urin
-pečenje pri mokrenju
-bol u leđima
-bol u donjem dijelu trbuha, na mjestu mokraćnog mjehura.

Ukoliko prepoznajete navedene simptome, najlakši način za rješavanje dileme jeste davanje uzorka na analizu kojom će se utvrditi prisustvo i vrsta bakterija koje uzrokuju problem.
S ciljem izolacije bakterija, u našim laboratorijama urin se zasijava na hranljive podloge, tj. radi se URINOKULTURA.
Normalno, urin ne sadrži bakterije (on je sterilan). Ukoliko na podlozi porastu bakterije, urinokultura je pozitivna. POZITIVNOM URINU određuje se broj bakterija po mililitru urina, vrsta izolata, te se određuje osjetljivost tj. rezistencija na određene grupe antibiotika – ANTIBIOGRAM. Na osnovu antibiograma vaš ljekar je u mogućnosi propisati vrstu terapije koja će ukloniti infekciju iz vašeg urinarnog trakta.
U našim laboratorijama cijena jedne urinokulture s antibiogramom je 10 KM.

UPUTSTVO ZA PRAVILNO UZORKOVANJE URINA:
Kod ODRASLIH i STARIJE DJECE, koja kontroliraju mokrenje, najbolje je uzeti prvu jutarnju mokraću. Da bi se izbjegla kontaminacija urina prilikom prirodnog pražnjenja, potrebno je blagim sapunom i vodom oprati vanjske spolne organe. Prvi mlaz urina treba pustiti kako bi se njome otplavili mikroorganizmi koji žive u prednjem dijelu mokraćne cijevi, a potom u sterilnu posudu uzeti uzorak.
Za sakupljanje urina kod MALE DJECE koriste se pedijatrijske vrećice koje se stavljaju odmah nakon pranja vanjskih spolnih organa i odstranjuju odmah nakon dobijanja urina. Ako se urin ne pojavi u roku od 45 minuta stavlja se nova vrećica nakon ponovljenog pranja.
Urin za urinokulturu trebao bi se uputiti u PZU Zavod NALAZ odmah nakon uzimanja.

Obratite nam se od ponedjeljka do petka od 7:30h do 16:30h i subotom od 8:00h do 12:00h.
NALAZ KOŠEVO: Čekaluša 69 ili na broj telefona 033 550 255.
NALAZ GRBAVICA: Hasana Brkića 2, Shopping Centar Grbavica ili na broj telefona 033 651 371.